Verzorging van oudere katten

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk je kat zo lang mogelijk gezond houden. Een gezonde kat is actieve en blije kat. Daarom hebben wij bij Katvitaal een paar tips om te de gezondheid van je oudere kat optimaal te houden.

 

Wat kun je doen om je oudere kat te helpen? Hier zijn een paar tips:

Plan regelmatige bezoeken met uw dierenarts. Uw kat moet minstens jaarlijks worden onderzocht als hij gezond lijkt, omdat veel ziekten zijn verborgen en niet zichtbaar zijn. Onthoud dat het veel goedkoper is om ziekte te voorkomen dan om het te behandelen!

 

Vraag naar een evaluatie van de lichaamsomstandigheden tijdens elk bezoek aan een dierenarts. De conditie van het lichaam is cruciaal om te bepalen of uw oudere kat overgewicht, ondergewicht of een ideaal lichaamsgewicht heeft. In feite moet u uw dierenarts ook vragen om u te laten zien hoe u de conditie van uw kat thuis kunt beoordelen.

 

Voed uw oudere kat een dieet met voldoende proteïneniveaus. Vermijd veganistische of vegetarische diëten. Katten zijn obligate carnivoren. Ze vereisen voedingsstoffen zoals taurine en arachidonzuur die alleen in dierlijke bronnen worden aangetroffen. Ze vereisen ook een hoger eiwitniveau dan honden, in vergelijking. Leer een huisdieretiket te lezen en voed een dieet dat past bij de leeftijd en levensstijl van uw kat.

 

Voed uw kat om zijn ideale lichaamsgewicht te behouden. Overgewicht katten hebben een hogere incidentie van ziekten zoals diabetes, leverziekte, huidziekte, zelfs kanker. Uw dierenarts kan u helpen bij het kiezen van een geschikt dieet voor uw kat. Uw kat moet zorgvuldig worden gevoerd om te zorgen dat aan al zijn voedingsbehoeften wordt voldaan. Sommige zwaarlijvige katten hebben mogelijk een speciaal dieet nodig dat minder calorieën bevat maar rijk is aan voedingsstoffen. Diëten die veel L-carnitine bevatten, kunnen helpen bij het afvallen. Het gehalte aan koolhydraten in kattenvoer is controversieel, maar een goede koolhydraatmix kan helpen om uw kat verzadigd te houden.

 

Overweeg om het dieet van uw oudere kat te versterken met vetzuren zoals DHA en EPA. Ze bleken nuttig te zijn voor katten met mobiliteitsproblemen als gevolg van artritis of andere gewrichtsaandoeningen. Supplementen zoals glucosamine en chondroïtine zijn ook gunstig voor oudere katten.

 

Overweeg een speciaal dieet als uw oudere kat een hart- of nieraandoening heeft. Diëten met een lager natriumgehalte worden bijvoorbeeld soms aanbevolen voor katten met een hartaandoening, terwijl diëten die helpen bij het reguleren van fosfor, calcium en andere elektrolyteniveaus worden gegeven aan katten met een nieraandoening. Uw dierenarts kan u helpen het beste voer voor uw kat te kiezen op basis van de individuele situatie van uw kat.

 

Vraag naar speciale diëten voor katten met hyperthyreoïdie. Diëten met een beperkt jodiumgehalte zijn nu beschikbaar als een mogelijke behandelmethode voor katten met hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier.) Het is echter belangrijk dat katten met een normale schildklierfunctie deze voeding niet gebruiken. Als u vragen heeft, vraag uw dierenarts om advies.

 

Zorg voor de mond van je kat. Het poetsen van de tanden van uw kat lijkt misschien een gek idee, maar het kan helpen om de mond van uw kat gezond te houden. Als u niet kunt poetsen, overweeg dan tandheelkundige traktaties die helpen de tanden schoon te houden.

 

Milieuverrijking is belangrijk voor katten van alle leeftijden en mag niet worden opgegeven voor oudere katten. Interactief speelgoed, voedselpuzzels (met name voor katten met overgewicht), zelfs bewaakte toegang tot het buitenleven door het gebruik van “catios” of het aanleren van de lijn kan helpen om oudere katten te vermaken en helpen om overtollige calorieën te verbranden en spieren en gewrichten gezond te houden.

 

Geef uw oudere kat speciale accommodaties. Katten met artritis kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij kattenbakken met lagere zijkanten voor eenvoudiger toegang tot en uit de doos. Door zacht beddengoed aan te bieden voor uw kat, hetzij met een kattenbedje of met handdoeken of dekens om op te rusten, kan uw kat zich comfortabeler voelen. Zorg ervoor dat voedsel en water gemakkelijk toegankelijk zijn. Forceer uw jichtige oudere kat niet om trappen op en af ​​te gaan om te eten, te drinken of om de kattenbak te gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *